< Atpakaļ uz Ventspils novads (www.ventspilsnovads.lv)
VIEGLI lasīt    

Diskutē par lībiskajām vērtībām

Diskutē par lībiskajām vērtībām

2019-03-08, 11.36

Livonijas ordeņa pilī notika Ventspils novada pašvaldības, Lībiešu institūta un Lauku tūrisma asociācijas “Lauku ceļotājs” rīkotā sanāksme, kurā prezentēja nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā iekļauto “Lībiešu kultūrtelpa” pieteikumu, notika diskusija, kas darāms, lai lībieši nezaudētu savu identitāti un par viņiem zinātu gan tepat, Latvijā, gan pasaulē.

Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā “Lībiešu kultūrtelpa” ierakstīja 2018. gada 8. novembrī, šo procesu veicināja arī Ventspils lībiešu apvienība “Rānda”. Nākamais solis ir panākt, lai kultūrtelpu ierakstītu UNESCO nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā. Kā norādīja Lībiešu institūta vadītājs Valts Ernštreits, iekļūšana UNESCO sarakstā neko neaizsargā un negarantē, bet tad citu valstu pārstāvjiem ir daudz lielāka interese par lībiešu krastā notiekošo, savukārt lībiešiem un latviešiem rastos lielāka izpratne par to, kas ir vērtība.
“Lauku ceļotāja” vadītāja Asnāte Ziemele aicināja padomāt par to, kā ieinteresēt tūristus iegriezties tieši lībiešu ciemos, kas ir tās vērtības, kuras viņiem piedāvāt. Viena no iespējām ir iesaistīties atvērto mājas kafejnīcu dienās, tas nozīmē, ka katra saimniece un katrs saimnieks var piedāvāt kaut ko gardu, piemēram, pašceptas pankūkas, kļavu vai bērzu sulas, kūpinātas zivis. Arī uzņēmējiem vajadzētu padomāt, kā dažādot savus piedāvājumus, akcentējot neprasto un dabisko.
Latvijā oficiāli ir reģistrēti 250 lībieši, sazināties lībiski spēj 20 cilvēku, bet to personu loks, kas interesējas par šīs tautas mantojumu, ir daudz lielāks. Tas sakāms arī par Ilgas Pornieces vadīto folkloras ansambli “Kāndla”.

Sīkdatnes

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes.

Ja piekrītat šo papildu sīkdatņu izmantošanai, lūdzu, atzīmējiet savu izvēli:

Apstiprināt izvēlētās

Detalizētāka informācija par privātuma politiku un izmantotajām sīkdatnēm