< Atpakaļ uz Ventspils novads (www.ventspilsnovads.lv)
VIEGLI lasīt    

Tārgales pamatskolā iekārtos zvejas ekspozīciju

Tārgales pamatskolā iekārtos zvejas ekspozīciju

2021-09-06, 11.09

Tārgales pamatskolā turpinās pavasarī uzsāktais remonts. Tādējādi tiek īstenots Lauku atbalsta dienesta  Ziemeļkurzemes reģionālā lauksaimniecības pārvaldes apstiprinātais Ventspils novada pašvaldības projekts “Izglītības, kultūras vietas pārbūve un vides pieejamības nodrošināšana Tārgalē” (Nr. 20-08-FL04-F043.0203-000001), saņemot arī Eiropas Jūrlietu uz zivsaimniecības fonda līdzfinansējumu. Būvdarbus objektā veic SIA “Pilsbūve” darbinieki. Kopējās izmaksas ir 462 448,62 eiro, Eiropas Jūrlietu uz zivsaimniecības fonds līdzfinansē 106 630,15 eiro. Ventspils novada pašvaldība būvdarbu veikšanai ir atvēlējusi 355 818,47 eiro lielu līdzfinansējumu.

Projekta gaitā pamatskolā izbūvēs liftu telpu pieejamības nodrošināšanai visām personu grupām, pārbūvēs apkures sistēmu, atjaunos gaiteņus, jau veikti skolai pieguļošās teritorijas labiekārtošanas darbi un izveidots bērnu rotaļu laukums. Savukārt skolas 1. stāvā ierīkos telpas jūras un zvejas kultūras mantojuma ekspozīcijas izveidei.
Tas, kā skaidro Tārgales pagasta pārvaldes vadītājs Mārcis Laksbergs, ir tikai likumsakarīgi, jo Tārgale atrodas Baltijas jūras krastā, tāpēc vietējie iedzīvotāji vienmēr devušies zvejā. Pirmās brīvvalsts laikā zivs bija galvenais iztikas avots un maiņas produkts, par kuru varēja dabūt citas vajadzīgās lietas. Mūsdienās piekrastes zvejai pašpatēriņa vajadzībām ir liela piekrišana.
“Esmu bijis līdzi vīriem jūrā, kad viņi devušies zvejot. Tās ir īpašas izjūtas. Savā ziņā tā ir romantika un apjausma, ka zivs nemaz tik viegli nedodas rokā. Tā ir jāprot noķert,” stāsta Mārcis.
Pēc viņa teiktā, Tārgalē ir reģistrēti divi uzņēmumi – “Bellla K” un “Risks” –, kas piedāvā zivju mīļotājiem dažādus gardumus. Pagasta pārvaldes vadītājam ir gandarījums par pašvaldības prasmi piesaistīt līdzfinansējumu, lai izgaismotu vēsturisko mantojumu. Te jāpiemin pirms trim gadiem iekārtotā Lībiešu zvejnieku sēta (tai pieguļošajā teritorijā veikti arī būtiski infrastruktūras sakārtošanas darbi), bet nu ir padomāts par to, lai Tārgales pamatskolā iekārotu zvejas kultūras mantojuma ekspozīciju. Neatklājot visas kārtis, Mārcis pačukst, ka tajā noteikti varēs apskatīt pirms vairākiem gadiem Jaunupē izskalotu boju un Liepenē atrastu piekrastes mola stiprinājuma pāli.
Savs sakāmais ir arī Tārgales pamatskolas direktorei Ilzei Judzikai. Viņas kolēģi ikdienā rosina savus audzēkņus aizdomāties par ūdens lomu un mudina viņus iepazīt zvejniecības tradīcijas, neaizmirstot arī piekrastes uzkopšanas talkas.

No 2013. līdz 2015. gadam Tārgales pamatskolas skolēni iesaistījās “Comenius” daudzpusējās skolu partnerības projektā “Water for Life” kopā ar skolām no Spānijas, Portugāles, Turcijas, Rumānijas, Bulgārijas, Polijas, izzinot ūdens nozīmi cilvēka dzīvē, iepazina savai dzīvesvietai tuvākās ūdenstilpes, domāja par dabas aizsardzības problēmām u.c. Skolēni apmeklēja projektā iesaistītās valstis un apsprieda šos jautājumus ar vienaudžiem no citām zemēm.
2016. gada vasaras radošajās darbnīcās bērni viesojās Tārgales pagasta mazajos piejūras ciemos, mācījās fotografēt un iemūžināja attēlos Baltijas jūru, bet 2017. gada vasaras radošajās darbnīcās “Iepazīstam Kurzemi” skolēni pievērsa uzmanību upēm un ezeriem, to florai un faunai. Tajā pašā gadā skolēni devās uz Mērsragu, lai iepazītu ar jūrniecību un zvejniecību saistītās profesijas.
Savukārt 2018. un 2019. gadā tārgalnieki piedalījās projektā “Ēdīsim Latvijas zivis”, izstrādājot spēles, makšķerējot, tuvākajās ūdenstilpēs pētot zivis, apmeklējot trīs nometnes (katrā nometnē iesaistījās 15 Tārgales pamatskolas 6.–9. klašu skolēni), dodoties ekskursijā uz Lapmežciemu, lai vairāk uzzinātu par zvejniecības vēsturi un tagadni. 3. un 4. klases audzēkņi Ventspils Piejūras brīvdabas muzejā piedalījās zivju zupas pagatavošanas meistarklasē.
2020. gada oktobrī Tārgales pamatskolas 8. un 9. klases skolēni devās uz jūras piekrasti, lai piedalītos pētījumā “Piekrastes vērotāji,” iepazīstot piekrastes liedagu, kāpu piesārņojumu un bioloģiskās daudzveidības piemērus, ar pētījuma rezultātiem iepazīstinot Latvijas Zaļo kustību, bet no šāgada 14. līdz 18. jūnijam pieci Tārgales pamatskolas audzēkņi Pāvilostā piedalījās nometnē “Piekrastes zvejas gudrības”. Direktore Ilze Judzika piemin arī pulciņu “Gudrinieku skola”, kuru apmeklē sešpadsmit 5.–9. klašu audzēkņi, paši izdomājot tēmas, par kurām gribētu uzzināt vairāk. Pulciņā izzinātas vairākas ar jūru saistītas profesijas, piemēram, skolēni viesojušies Ventspils brīvostas pārvaldes Ostas kapteiņa dienestā un iepazinuši ūdenslīdēja profesiju, par kuru stāstīja E. Rozentāls. “Gudrinieku skolas” dalībniekiem ļoti patīk atrast interesantas receptes un kopīgi gatavot dažādus ēdienus, protams, arī zivju. Viņi arī dodas dažādos braucienos un ekskursijās, lai pētītu un mācītos dabā. Tā, piemēram, iepazīta Ovīšu bāka un Irbes upes ieteka jūrā.

Sīkdatnes

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes.

Ja piekrītat šo papildu sīkdatņu izmantošanai, lūdzu, atzīmējiet savu izvēli:

Apstiprināt izvēlētās

Detalizētāka informācija par privātuma politiku un izmantotajām sīkdatnēm