< Atpakaļ uz Ventspils novads (www.ventspilsnovads.lv)
VIEGLI lasīt    

Pelēko kāpu atjaunošanas darbu gaitā tiks dedzinātas zaru kaudzes

Pelēko kāpu atjaunošanas darbu gaitā tiks dedzinātas zaru kaudzes

2023-01-12, 11.22

Divās īpaši aizsargājamās dabas teritorijās Natura 2000 – dabas liegumos “Ovīši” un “Užava” – AS “Latvijas valsts meži” (LVM) veic apjomīgus pelēko kāpu atjaunošanas darbus. Rudenī kāpas tika atbrīvotas no aizaugama, priedēm un krūmiem. Daļa zaru netika izvesti, bet gan mērķtiecīgi sagatavoti kaudzēs, lai ziemas, agra pavasara laikā tos dedzinātu.

Pelēko kāpu pastāvēšana ir atkarīga no regulāriem dabiskiem traucējumiem, ja tādu nav, tos mērķtiecīgi jāimitē cilvēkam. Mazinoties nepieciešamajai smilšu pārpūšanai, pelēkās kāpas aizaug ar krūmiem un kokiem. Tieši aizaugšana apdraud šī retā biotopa pastāvēšanu, jo izzūd atklāto kāpu ainava un nepieciešamie dzīves apstākļi retajām sugām. Tāpēc “Ovīšos” teju 20 hektāros un “Užavā” 50 hektāros LVM veic pelēko kāpu atjaunošanu. Viens no nozīmīgiem atjaunošanas darbiem ir arī zaru kaudžu dedzināšana.

“Pelēkajām kāpām raksturīgas barības vielām nabadzīga vide – smiltis, taču dabisko traucējumu trūkuma dēļ gan “Ovīšu”, gan “Užavas” pelēkajās kāpās bija uzkrājušās barības vielas, kas veicināja kāpu aizaugšanu. Ar zaru dedzināšanu nodedzināsim arī kāpām nevajadzīgās barības vielas un veidosim dažādām retām augu un dzīvnieku sugām nepieciešamos atklātus smilts laukumus, lai te labi justos retās gaismu mīlošās dzīvnieku un augu sugas – smiltāja neļķe, pļavas silpurene un citas,” skaidro LVM vides projektu vadītāja Ieva Rove.

Pelēko kāpu atjaunošana tiek veikta Eiropas Savienības līdzfinansēta Kohēzijas fonda projekta “Apsaimniekošanas pasākumu veikšana īpaši aizsargājamās dabas teritorijās un mikroliegumos biotopu un sugu aizsardzības stāvokļa uzlabošanai” (Nr.5.4.3.0/20/I/001) ietvaros. Projekta vadošais partneris ir Dabas aizsardzības pārvalde.

Informācijas avots – AS “Latvijas valsts meži”

Sīkdatnes

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes.

Ja piekrītat šo papildu sīkdatņu izmantošanai, lūdzu, atzīmējiet savu izvēli:

Apstiprināt izvēlētās

Detalizētāka informācija par privātuma politiku un izmantotajām sīkdatnēm